Endringsledelse uten mål, men ikke uten mening


Jeg må alltid føle at vi er på lag, spesielt når vi er uenige

Av Organisasjonspedagog Tor Berntsen

Denne uken hadde jeg en samtale med en konsernsjef om utfordringen med at vi egentlig ikke vet hva framtiden bringer. Vi har ingen tydelig framtidsvisjon, forteller han. Vi vet at vi vil være med på utviklingen, men vi aner ikke om den fører til at vi blir et teknologiselskap, en produsent eller noe helt annet. Så hva skal jeg si til mine ansatte? Og hva skal til for at de vil være med på en slik reise? Problemet er reelt, tenkte jeg og mye at faglitteraturen om endringsledelse handler om å forankre en framtidsvisjon. Så la oss heller vurdere dette fra et personlig perspektiv:

 

La oss si at en person inviterer deg ut på en privat tur og du får følgende informasjon i invitasjonen:

 • Jeg vet ikke hvor vi skal, men vi skal reise langt og oppleve store ting sammen.
 • Jeg vet ikke om vi skal reise med sykkel, båt, bil, fly, tog eller om vi må gå en del.
 • Jeg betaler utgiftene dine og gir deg lønn. Omtrent samme lønn som i dag.
 • Du kan regne med at vi reiser ca 8 timer om dagen, men jeg kan ikke garantere det. Av og til blir det trolig mer.
 • Det blir stadig nye utfordringer underveis, så du må være innstilt på å lære nye ting hele tiden.
 • Når vi kommer fram, blir vi der en liten stund og så reiser vi videre. Jeg vet egentlig ikke hvor, men jeg tror vi kommer til å oppleve store ting sammen.

 

Hva skal til for at noen blir med på en slik tur? Vel…..mine krav er:

 1. Jeg må kunne stole på deg og det innebærer at det du sier må være det samme som det du gjør. Og hvis omstendighetene tvinger deg til å gjøre noe annet, vil jeg ha beskjed så raskt som overhode mulig.
 2. Jeg må like å være sammen med deg.
 3. Jeg må kjenne dine verdier. Jeg må vite hva som er viktig for deg og tro at du er en person som klarer å gjennomføre ting, selv om du møter motstand.
 4. Vi må snakke sammen regelmessig og oppdatere hverandre på alt som er viktig. Spesielt når når du tar beslutninger som jeg er uenig i. Og da er jeg opptatt av hvorfor mente du at dette var det klokeste valget for oss, på tross av mine motargumenter.
 5. Jeg må alltid føle at vi er på lag, spesielt når ting er vanskelig.

 

Hva skal til for at du blir med?